Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Προϊστορικός Μπιπ Μπιπ

Πτηνό που έμοιαζε στον γεωκόκκυγα της Καλιφόρνιας, το πουλί πάνω στο οποίο βασίστηκε το διάσημο καρτούν Road Runner Μπιπ Μπιπ και το οποίο καταδιωκόταν συνέχεια από τον Γουίλ Κογιότ, ζούσε στην Κίνα πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές μετά από ανάλυση απολιθωμένων αποτυπωμάτων που βρέθηκαν σε λατομείο. Τα αποτυπώματα είναι κατά 50 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από οποιαδήποτε άλλη ένδειξη παρουσίας τέτοιου είδους πουλιού.

Στο ίδιο μέγεθος με τον σύγχρονο γεωκόκκυγα, ο οποίος έχει βάρος περίπου μισού κιλού και μήκος μισό μέτρο -από το ράμφος ώς την ουρά-, το αρχαίο πτηνό είχε και το ίδιο ασυνήθιστο σχήμα ποδιού. Τα περισσότερα πουλιά έχουν τρία δάχτυλα μπροστά και ένα πίσω. Οι γεωκόκκυγες, αντιθέτως, έχουν δύο μπροστινά δάχτυλα και δύο πίσω, γι’ αυτό και ονομάζονται ζυγοδάκτυλοι.

«Κανένα πουλί σαν κι αυτό δεν είχε εντοπιστεί από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», σημειώνει ο Jerald Harris, παλαιοντολόγος στο Dixie State College και συντάκτης της μελέτης.

Βασιζόμενοι στην απόσταση μεταξύ των αποτυπωμάτων και το εκτιμώμενο μέγεθος του πτηνού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έτρεχε με ταχύτητα περίπου 8 χιλιομέτρων όταν άφησε τα χνάρια.

Τα αποτυπώματα βρέθηκαν σε ένα λατομείο στην επαρχία Σαντόνγκ, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Shandongornipes muxiai. Το προϊστορικό πουλί δεν είναι άμεσος πρόγονος του γεωκόκκυγα, καθώς ο ζυγoδακτυλισμός αναπτύχθηκε ανεξάρτητα στα δύο είδη.

Τα περισσότερα πουλιά που τρέχουν γρήγορα, έχουν τρία δάχτυλα, όχι τέσσερα. Δεν υπάρχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα στον ζυγοδακτυλισμό και κανένας προφανής λόφος ώστε δύο πουλιά που αναπτύσσουν ταχύτητα, να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει ο Γερμανός ορνιθολόγος Gerald Mayr. «Είναι μεγάλο αίνιγμα».

Ο σύγχρονος γεωκόκκυγας είναι το μοναδικό είδος από την οικογένεια κούκων - της οποίας όλα τα μέλη είναι ζυγοδάκτυλα- που ζει στο έδαφος. Ο Harris θεωρεί ότι ο ζυγοδακτυλισμός δεν αναπτύχθηκε για να συμβάλει στην ταχύτητα του πουλιού, αλλά ότι τόσο ο γεωκόκκυγας όσο και ο προκάτοχός του ξεκίνησαν ως πουλιά των δέντρων που μεταφέρθηκαν αργότερα στο έδαφος. «Κανένας δεν έχει καταλάβει πώς οι σύγχρονοι γεωκόκκυγες απέκτησαν αυτά τα πόδια», συνεχίζει ο Harris. «Αλλά πιθανόν δεν εξελίχθηκαν για το τρέξιμο».

Πηγή: rc-cafe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου