Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Όμηρος

Ο μεγαλύτερος ποιητής του κόσμου κι όλων των αιώνων. Ο αθάνατος του έντεχνου λόγου που αυτός τον γέννησε και τον δίδαξε. Ο πλάστης του ρυθμού, του μέτρου, της καλλιέπειας. Ο πρώτος των πρώτων. Ο πατέρας των ποιητών.
Για τη ζωή του τίποτα δεν είναι θετικό. Ούτε πότε γεννήθηκε ξέρουμε, ούτε και που γεννήθηκε. Μύθοι και υποθέσεις υπάρχουν μονάχα. Η πατρίδα του δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.
Επτά πόλεις φιλονικούσαν γιατί τον πίστευαν δικό τους, αλλά και πολλές άλλες ακόμα.
Ένα γνωστό επίγραμμα που υπάρχει από την αρχαιότητα θα μας πει: "Επτά πόλεις μάχονται για τη καταγωγή του Ομήρου": Σμύρνη, Χίος, Κολοφών, Ιθάκη, Πύλος, Άργος, Αθήναι. Όμως σύμφωνα με άλλη παράδοση, στο επίγραμμα τον διεκδικούσαν και η Σαλαμίνα της Κύπρου και η Ρόδος και η Κύμη.
Το πιο πιθανό είναι πως γεννήθηκε στη Χίο γιατί εκεί, όπως αναφέρεται από τον ποιητή Σιμωνίδη, ζούσε το γένος των Ομηρίδων.
Η επιστήμη για το χρόνο που γεννήθηκε αποκλίνει περισσότερο στην άποψη του Ηρόδοτου που λέει πως ο Όμηρος μεγαλύτερός του κατά τετρακόσια χρόνια, ήταν σύγχρονος του Ησίοδου και πρέπει να έζησε κοντά στα 800 π.Χ.
Η παράδοση αναφέρει πως γεννήθηκε τυφλός, ότι το πρώτο του όνομα ήταν Μελισηγένης ή Μελισηγενής, πως μητέρα του είχε τη νύμφη Κριθηίδα, και πατέρα του τον Μαϊωνα, και πως το συνηθισμένο του όνομα ήταν Όμηρος.
Το συμπέρασμα πως ήταν τυφλός, βγήκε από την ετυμολογία του ονόματός του που έδωσε ο Έφορος ο Κυμαίος. Όμηρος, είπε, είναι ο μη οράν, εκείνος που δε βλέπει. Άλλοι νομίζουν πως δόθηκε για όμηρος όταν ακόμα ήταν νήπιο.
Σαν τόπος που πέθανε ομολογείται από τους αρχαίους η Ίος. Εκεί θάφτηκε από τους κατοίκους του νησιού με μεγάλες τιμές και στον τάφο του χάραξαν επίγραμμα θαυμασμού.
Έργα του είναι η "Ιλιάδα" και η "Οδύσσεια" και ίσως τα "Κύπρια έπη", "Βατραχομυομαχία", "Επίγονοι", "Θηβαϊς", κ.ά.
Τα ομηρικά ποιήματα απασχόλησαν πολύ τους κριτικούς, δικούς μας και ξένους, και οι γνώμες ήταν διχασμένες.
Από την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου παρουσιάστηκε η άποψη ότι τα έργα "Ιλιάδα" και "Οδύσσεια" δεν ήταν γραμμένα από το ίδιο πρόσωπο, από τον ίδιο ποιητή. "Οι αναλυτικοί", όπως ονομάστηκαν οι υποστηριχτές της θεωρίας αυτής, οδηγήθηκαν στο παραπάνω συμπέρασμα από τη διαπίστωση πως και τα δυο ποιήματα δεν έχουν το ίδιο ύφος. Ακόμα και οι νεότεροι διαφωνούν. Ο Άγγλος ιστορικός Τόμψον, ο Γερμανός φιλόλογος Φρειδερίκος Βολφ και άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Όμηρος δεν είναι το ίδιο κι ακόμα ή ένα πραγματικό πρόσωπο. Τα ομηρικά έπη δημιουργήθηκαν με τη συνένωση πολλών δημοτικών τραγουδιών που μεταξύ τους είχαν μια συγγένεια και μιλούσαν για ταξίδια, γι' αγώνες, για πολέμους. Τα μεταφέρανε, λένε, από τη Μικρά Ασία οι Ίωνες και οι Αιολείς και τα τραγουδούσαν οι ραψωδοί στις γιορτές διαμορφώνοντάς τα προς το καλύτερο.
Ο Μ. Αλέξανδρος είχε πάντα την "Ιλιάδα" κάτω από το προσκέφαλό του και ο Γκαίτε δεν αποχωριζόταν την ομηρική ποίηση.
Και τα δυο αυτά βιβλία είναι παγκόσμια γνωστά, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και στην ελληνική υπάρχουν διάφορες μεταφράσεις.

Πηγή: livepedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου