Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Στο προσκήνιο ξανά η ελπιδοφόρα προοπτική της ψυχρής σύντηξης

Η αμφιλεγόμενη "ψυχρή σύντηξη" (cold fusion), που εδώ και χρόνια έχει προταθεί ως πανάκεια για τα ενεργειακά προβλήματα της ανθρωπότητας, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει δικαιώσει τις προσδοκίες, γεγονός που έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό σε πολλούς επιστήμονες για το κατά πόσο είναι τελικά εφικτή, επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο.

Μια ερευνητική ομάδα σε ένα εργαστήριο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (SPAWAR), υπό την χημικό Πάμελα Μόζιερ-Μπος, ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας ότι βρήκαν, για πρώτη φορά, σαφείς οπτικές ενδείξεις πως συσκευές πυρηνικών αντιδράσεων χαμηλής ενέργειας ή LENR-Low Energy Nuclear Reactions (το νέο όνομα της ψυχρής σύντηξης) μπορούν όντως να παράγουν νετρόνια, υποατομικά σωματίδια ενδεικτικά για την ύπαρξη πυρηνικών αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, είναι η πρώτη επιστημονική αναφορά για την παραγωγή νετρονίων υψηλής ενέργειας από συσκευές ψυχρής σύντηξης, δηλαδή χαμηλής ενέργειας. Χρόνια τώρα, πολλοί επιστήμονες φιλοδοξούν να υλοποιήσουν τις αντιδράσεις ψυχρής σύντηξης, ώστε να παράγουν απεριόριστη, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια (χωρίς ραδιενεργά κατάλοιπα).

Πριν 20 χρόνια, οι Μάρτιν Φλάισμαν και Στάνλεϊ Πονς του πανεπιστημίου της Γιούτα είχαν δημιουργήσει τρομερή αίσθηση διεθνώς, όταν για πρώτη φορά ανακοίνωσαν πως είχαν πετύχει την παραγωγή ενέργειας από ψυχρή σύντηξη, όμως γρήγορα περιέπεσαν σε δυσμένεια, όταν άλλοι επιστήμονες απέτυχαν στη συνέχεια να επαναλάβουν το πείραμά τους. Οι ίδιοι οι Φλάισμαν και Πονς, παρόλο που στη συνέχεια εργάστηκαν για πολλά χρόνια στη Γαλλία, απέτυχαν να δώσουν περαιτέρω πρακτική ώθηση στο αρχικό τους πείραμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τη νέα επιστημονική ανακοίνωση (που προηγουμένως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Naturwissenschaften) ήσαν ανάμικτες από την επιστημονική κοινότητα, καθώς άλλοι επιστήμονες συνεχίζουν να δείχνουν σκεπτικισμό και άλλοι περιμένουν να δουν νέα στοιχεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Live Science και New Scientist.

Η σύντηξη είναι η ενεργειακή πηγή του ήλιου και των άλλων άστρων, η οποία συμβαίνει όταν συγχωνεύονται οι πυρήνες των ατόμων. Τα σημερινά πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν το αντίθετο της σύντηξης, δηλαδή τη σχάση των πυρήνων.

Ανέκαθεν οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η πυρηνική σύντηξη (δηλαδή η αναπαραγωγή των συνθηκών του ήλιου) θα απαιτούσε πολύ προηγμένους και ακριβούς αντιδραστήρες, ικανούς να αντέξουν τρομερές θερμοκρασίες δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Όμως το 1989 οι Φλάισμαν και Πονς ισχυρίστηκαν ότι η πυρηνική σύντηξη μπορεί να επιτευχθεί σε συγκριτικά "ψυχρές" θερμοκρασίες δωματίου, μέσα σε μια "ηλεκτρολυτική" συσκευή εργαστηρίου. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν μπόρεσαν να το πετύχουν άλλοι επιστήμονες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν και οι προσπάθειες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά την έλλειψη ερευνητικών κονδυλίων λόγω της διάχυτης καχυποψίας γύρω από το όλο εγχείρημα.

Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι σημαντική, γιατί ανέκαθεν οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι, αν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ η πυρηνική σύντηξη, πρέπει από την πυρηνική αντίδραση να προκύπτουν νετρόνια, κάτι που η ομάδα της Πάμελα Μόζιερ-Μπος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά. Η ίδια δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα πώς δουλεύει η ψυχρή σύντηξη και να την ελέγξει για πρακτικούς σκοπούς, αν και είναι πολύ πρόωρο, όπως είπε, να προβλεφθεί αν και πότε μπορεί να υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές.

Ενδεικτικό του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την ψυχρή σύντηξη -εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης- είναι ότι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας θα παρουσιαστούν δεκάδες ακόμα ερευνητικές εργασίες με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή θεωρητικής φυσικής Φρανκ Κλόουζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, "εδώ και 20 χρόνια τίποτε δεν άλλαξε πραγματικά. Η νέα ανακοίνωση είναι μια ακόμη στο ημερολόγιο των λανθασμένων αποτελεσμάτων που ισχυρίζονται ότι αποτελούν επιστήμη. Μπορεί να υπάρχουν περίεργα φυσικά φαινόμενα που ορισμένοι αποτελούν ψυχρή σύντηξη για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, όμως το να πείσουν την επιστημονική κοινότητα, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα".

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου