Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Το Ναυάγιο του Ζηνοβία

Το Ζηνοβία θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου, και σίγουρα το καλύτερο ναυάγιο της μεσογείου. Βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι σαν ένας σύγχρονος Τιτανικός στις 7 Ιουνίου 1980 έξω από το λιμάνι Λάρνακας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πλοίο Σουηδικής προελεύσεως κατασκευάστηκε το 1979 από την εταιρία KOCKUMS στο Μάλμο της Σουηδίας . Έχει 173 μέτρα μήκος 23 μέτρα πλάτος και 13 μέτρα ύψος. Εφοδιασμένο με σύγχρονα για την εποχή συστήματα πλοήγησης , ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 4 Μαΐου 1980 από το Mάλμο της Σουηδία. Φορτωμένο με 108 φορτηγά αυτοκίνητα, αρκετά εμπορεύματα και 140 επιβάτες κατευθυνόταν για την Μεσόγειο θάλασσα και την αγορά της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα της Συρίας.

Στις 22 Μαΐου μπήκε στην Μεσόγειο και έκανε τον πρώτο του σταθμό στο Λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Αφού έμεινε για δύο μέρες στο λιμάνι του Ηρακλείου αναχώρησε για το λιμάνι του Πειραιά. Στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου το πλοίο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα . Οι αντλίες που ρύθμιζαν το σύστημα αντιστάθμισης είχαν βάλει περισσότερο νερό σε ορισμένες δεξαμενές από το κανονικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πλοίο να χάσει την ισορροπία του. Ο καπετάνιος κατάφερε να πάρει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά όπου μετά από 4 μέρες κατάφεραν να αντλήσουν το επιπλέον νερό και νόμισαν ότι έλυσαν το πρόβλημα. Έτσι το πλοίο ξεκίνησε εκ νέου το ταξίδι του για την Συρία. Στις 3 Ιουνίου έκανε σταθμό στην Λάρνακα όπου διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα με την άντληση νερού εξακολουθούσε να υπάρχει. Ο υπολογιστής που έλεγχε την άντληση νερού δεν λειτουργούσε και οι πλαϊνές δεξαμενές έβαζαν νερό ανεξέλεγκτα. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε 2000 μέτρα μακριά από το λιμάνι και αγκυροβόλησε εκεί περιμένοντας κάποια πιθανή λύσει στο πρόβλημα. Όλο το πλήρωμα είχε μεταφερθεί στην ξηρά. Το πλοίο άρχισε σιγά σιγά να παίρνει κλίση προς την δεξιά του πλευρά. Στις 7 Μαΐου 1980 και ώρα 2.30 το πλοίο έφτασε στον τελικό του προορισμό, 42 μέτρα κάτω από το νερό στην θαλάσσια περιοχή Λάρνακας. H ακριβείς του θέση είναι 34,53.5 N, 33,39.1 E. Μαζί του βυθίστηκαν και εμπορεύματα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών. Ανάμεσα στα εμπορεύματα υπήρχαν αυτοκίνητα, φορτηγά, συστήματα κλιματισμού, παιχνίδια φαγώσιμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ένα από τα containers υπήρχε 1 εκατομμύριο αυγά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη σε άρτια μορφή στον πάτο της θάλασσας.

Σήμερα το Ζηνοβία έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο τεχνητό ύφαλο που φιλοξενεί χιλιάδες είδη ψαριών. Θεωρείτε σαν ένας υποβρύχιος παράδεισος για τους δύτες λόγω των ζεστών νερών της Κύπρου και της πλούσιας ζωής γύρω από το πλοίο Πέραν των 100 000 δυτών επισκέπτονται κάθε χρόνο το πλοίο για να δουν από κοντά ένα από τα καλύτερα ναυάγια του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου