Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το παράξενο ταξίδι του χιονόγλαρου

Η μεγάλη πορεία, μήκους 70.000 χιλιομέτρων, του πουλιού από τον έναν Πόλο της Γης στον άλλο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.
Την εκπληκτική αποδημία του μικροσκοπικού χιονόγλαρου κατέγραψαν με τη βοήθεια αισθητήρων επιστήμονες, που παρουσίασαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Δανία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισλανδία εφάρμοσαν σε χιονόγλαρους μικρές συσκευές εντοπισμού, που κατέγραψαν με ακρίβεια το ταξίδι των 70.000 χιλιομέτρων των πουλιών.

Η μελέτη έδειξε έτσι ότι οι χιονόγλαροι πετούν νότια κατά μήκος των αφρικανικών ή των βραζιλιάνικων ακτών, ενώ επιστρέφουν στον Βόρειο Πόλο ακολουθώντας πορεία σε σχήμα S από το μέσον του Ατλαντικού ωκεανού. Παρότι οι εξοντωτικές αποδημίες είναι σχετικά κοινές στο βασίλειο των πτηνών, το απίστευτο ταξίδι-αποδημία του χιονόγλαρου από Πόλο σε Πόλο είναι το μακρύτερο κάθε άλλου πτηνού.

Κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου το μικρό πουλί, που δεν ξεπερνά σε βάρος τα 100 γραμμάρια, εγκαταλείπει τη Γροιλανδία με τελικό του προορισμό τη θάλασσα του Ουεντέλ στην Ανταρκτική. Εκεί, ο χιονόγλαρος θα περάσει τέσσερις με πέντε μήνες, προτού ξεκινήσει το κοπιαστικό του ταξίδι για το Βόρειο Πόλο.

Στάση στις Αζόρες
Οι μικροσκοπικές συσκευές εντοπισμού, που ζυγίζουν μόλις 1,5 γραμμάριο η κάθε μία και έχουν τοποθετηθεί στα σώματα πολλών χιονόγλαρων καταγράφουν την ένταση του ηλιακού φωτός και μπορούν έτσι να αποκαλύψουν τη γεωγραφική θέση του αποδημητικού πτηνού. Η πρώτη έκπληξη που δοκίμασαν οι επιστήμονες αφορούσε την πορεία που ακολουθεί στην αποδημία του ο χιονόγλαρος. Αντί να κατευθυνθεί σε ευθεία γραμμή προς την Ανταρκτική, το πτηνό προτιμά να πραγματοποιήσει στάση στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών στο μέσον του Ατλαντικού ωκεανού. Εκεί, τρέφονται με ζωοπλαγκτόν και ψάρια για να αντέξουν την εξουθενωτική πτήση προς τον Νότο.

Τα πουλιά κατευθύνονται μετά προς τον Νότο κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Αφρικής, προτού βρεθούν προ διλήμματος και κληθούν να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις αφρικανικές ακτές ή αν θα διασχίσουν τον Ατλαντικό από τα Νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου για να συνεχίσουν το ταξίδι κατά μήκος των ακτών της Βραζιλίας.

Σχεδόν το ήμισυ των πουλιών που διέθεταν ανιχνευτές επέλεξαν τη νοτιοαμερικανική πορεία, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για την απόφαση αυτή των χιονόγλαρων ευθύνονται οι επικρατούντες ούριοι άνεμοι. Αφού περάσουν τους μήνες του δικού μας χειμώνα στη θερινή Ανταρκτική, οι χιονόγλαροι ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον Βορρά. Αντί, όμως, να ακολουθήσουν την πορεία καθόδου τους, τα πουλιά χαράζουν πορεία που σχηματίζει γιγάντιο «S» σε όλο το μήκος του Ατλαντικού ωκεανού.

Πηγή: news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου